Instagram algoritması kendi kuralları çerçevesinde, kullanıcılara ilgi alanları ve beğenilerine uygun içerikler sunma hedefiyle çalışır. Bu sistem birbirine bağlı bir çok kuralın yanı sıra makine öğrenimi ile desteklenir. Kullanıcılar tarafından yayınlanan her içerik Instagram algoritması tarafından bir analizden geçer. Bu aşamada en basit anlamda Instagram Standartları ile ilgili herhangi bir ihlal olup olmadığı değerlendirilir. Bu değerlendirmenin neticesinde olumsuz sinyaller saptanan içerikler için zaten söyleyecek çok fazla söz kalmıyor. Fakat buradan olumlu sinyallerle ayrılan içeriklerin daha fazla etkileşim alabilmesi için algoritmayı yakından tanımak önem kazanıyor. Bunun için 2025 yılında Instagram algoritmasında öne çıkan 3 anahtar kriterden bahsedeceğiz.
1. Ortalama İzlenme Süresi
Bir içeriğin toplam süresi boyunca kullanıcı başına ne kadarının izlendiği “Ortalama İzlenme Süresi” olarak ifade ediliyor. Tahmin edebileceğimiz gibi bir içeriğin sonuna kadar izlenmesi en ideal sonuç olarak değerlendiriliyor. Fakat burada önemli bir konunun altını çizmekte fayda var. Uzun kısa videoların sonuna kadar izlenme şansı daha yüksekken uzun videolarda bu şans azalmıyor mu? Evet muhtemelen uzun videoların sonuna kadar izlenme şansı daha düşük olabilir. Fakat Instagram başkanı Adam Mosseri sadece videonun izlenen kısmının yüzdesinin değil, izlendiği sürenin de hesaba katıldığını açıkladı. Örneğin 60 saniye olan bir videonun erişim başına ortalama 10 saniyesin izlendiğini düşünelim. Eğer sadece yüzdelik dilim değerlendirilmesine katılsaydı bu video için durum pek parlak olmayabilirdi. Fakat izlenen saniye sayısı da hesaba katıldığından bu tarz uzun içeriklerin daha kısa içerikler karşısında yeterince şansının olduğunu söyleyebiliriz.
Ortalama izlenme süresi ya da içerikte geçirilen ortalama süre 2025 yılının en önemli kriteri olarak öne çıkıyor. Markalar ve içerik üreticileri halihazırda bu konuya önem veriyorlardı. Artık bu konuda kafa yoranların pozitif olarak daha da ayrışıp, yükseldiği bir döneme giriyoruz.
2. Erişim Başına Beğeni
Beğeni kriteri yine Instagram’ın anahtar ölçümleri arasında yer alıyor. Eğer bir içerik yüz kişiye erişim sağladıysa bunların kaçı tarafından beğenildiği hesaplanıyor. Beğeni tek başına etkili bir kriter olmadığından; gerçekçi olmayan beğenilerden kaçınılması gerektiğini bir kez daha hatırlatmakta yarar var.
3. Erişim Başına Gönderim
Kullanıcıların karşılarına çıkan içerikleri başkalarına göndermeleri bu içeriğin orjinalliği ve yararı hakkında algoritmaya bir bilgi sunuyor. Fakat aynı beğeni kriterinde olduğu gibi bu kriter de tek başına bir anlam ifade etmiyor. Örneğin kullanıcıların diğer kullanıcılara sürekli olarak gönderdiği bir içerik düşünelim. Eğer bu içeriğin ortalama izlenme süresi çok düşükse burada gerçekçi olmayan bir durum tespit edilebilir.
Instagram algoritmasına yıl içinde mutlaka yeni düzenlemeler veya güncellemeler gelecektir. Bu sene yine özgün içerik üreticileri ve kullanıcıyı merkeze alan markalar öne çıkacaktır. Yapay zeka destekli araçlar ve makine öğreniminin sunduğu avantajlarla içerik üreticilerinin çok fazla seçeneğe sahip olduğu bir dönemden geçiyoruz. Artık içerik üretmek hiç olmadığı kadar kolay olduğundan fikirler ve stratejiler çok daha fazla önem kazanacaktır.