Crealord

Seo Uzmanı 3 Adımda Markalara Neler Sağlamalı?

Seo uzmanı, basit bir anlatımla “arama motoru optimizasyonu uzmanı” olarak açıklanabilir. Seo uzmanı, uluslararası anlamda kabul görmüş internet arama motorlarında internet sitelerini yükseltme konusunda çalışmalar yapar. Fakat bu uzmanlığı biraz daha detaylandırmakta fayda var. Çünkü çoğu marka sahibi bu uzmanların tam olarak nasıl bir iş yaptığını anlamakta zorluk çekebilir.  SEO (search engine optimization) internet sitelerinin arama motorları üzerinde daha bilinir ve daha görünür olmasını sağlamak için doğmuş bir terimdir. Fakat zamanla sadece arama motorlarıyla sınırlı kalmayarak; internet sitelerinin toplamda aldığı kullanıcı trafiğiyle de ilgilenen bir alana dönüşmüştür. Her meslekte olduğu gibi bu meslekte de bir uzmanla çalışmadan önce çeşitli kriterleri gözden geçirmek gerekir. İşte bu yazımızda bir seo uzmanı ile çalışmadan önce nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedeceğiz.

Markanızın Hedefine Karşılık Seo Uzmanı Size Ne Sunuyor?

Bir seo uzmanıyla çalışmaya başlarken öncelikle markanızın hedeflerini belirlemeniz gerekir. Google gibi popüler bir arama motorunda üst sıralarda yer almak istiyorsanız; hangi kelimeler aratıldığında görünür olmak istediğinizi net bir şekilde seo uzmanına belirtmelisiniz. Arama motorları sürekli olarak algoritmaları güncellenen sistemlerdir. Bu nedenle hedefinizi belirlemek ve o hedefe doğru emin adımlarla yürümek çok daha yararlı olacaktır. Aksi takdirde seo uzmanı hedefe yönelik bir planlama yapamayacağı için başarıyı yakalamanız zorlaşacaktır. Peki bu hedefi nasıl belirleyeceksiniz? Bunun için kendiniz bazı araştırmalar yapabilir veya seo uzmanından bu analizi isteyebilirsiniz. Bu konuda adım adım nasıl ilerleyeceğinizi anlatan rehberi yazımızın sonunda yer alan iletişim hattından bize ulaşarak edinebilirsiniz.

Seo Çalışmaları Ne kadar Süre Devam Ettirilmeli?

Çoğu firma seo çalışmalarını dönemsel bir proje olarak görebilir. Eğer internet üzerinden potansiyel müşteriler elde etmek isteyen bir markaysanız; seo çalışması artık işinizin ayrılmaz bir parçası haline gelmelidir. Kısacası “3 aylık bir seo çalışması yapalım sonra durum değerlendirmesi yaparız.” gibi bir düşünce tüm bu optimizasyon çalışmalarının doğasına aykırıdır. Seo uzmanı ile yapacağınız çalışmalar devamlılığı olan ve sabırla takip edilmesi gereken süreçlerdir. Eğer bu konuda kısa dönemli bir çalışma hedefliyorsanız, başarılı sonuçlar elde edememe oranınız çok yüksektir. 

İnternet üzerinden potansiyel müşteriler elde etmek istediğiniz sürece seo çalışmalarına devam etmeniz gerekir. İşletmeniz internet üzerinde var olduğu sürece en az 6 aylık planlamalarla ara vermeden bu çalışmalara devam etmeniz önemlidir. Bunu bir tarlaya tohum ekmek gibi değerlendirebilirsiniz. Tohumlar zamanla olgunlaşır ve zamanla fidan haline gelirler. İlerleyen dönemlerde de meyvelerini yemeye başlarsınız. Bu örnekte olduğu gibi internet sitenizi de bir tarla olarak düşünebilirsiniz. Tarlaya ekilen tohumlar da seo çalışmalarının başlangıcıdır. Fakat tohumları beslemezseniz, sulamazsanız büyüyemezler. Bu nedenle günümüzde binlerce marka pazarlama departmanlarındaki en büyük bütçeleri seo çalışmalarını da kapsayan dijital pazalama departmanlarına yapıyorlar. Arama motorları değişken bir yapıya sahiptir. Örneğin Google üzerinde gerçekleşecek bir algoritma güncellemesiyle bir anahtar kelime sorgusunda ilk sırada yer alan sayfanız birdenbire beşinci sayfaya gerileyebilir. Bu nedenle tüm bu güncellemeleri yakından takip eden ve ortaya çıkabilecek durumlar karşısında planlamalar yapabilen bir seo uzmanı markanızı her zaman daha ileriye taşıyacaktır.

Mücize Yükselişlere İnanmayın

Dev şirketler kadrolarında yüzlerce seo uzmanı çalıştırıyor. Sizce mucize bir yöntem olsaydı onlar bunu kullanmaz mıydı? Kapınızı çalan ve size mucize yöntemler sunan insanların teknik bilgisini sorgulayın. Popülaritesi çok yüksek olan bir anahtar kelimede, çok kısa zaman içinde size arama motorlarında üst sıraları garanti eden insanların argümanlarını mutlaka detaylı olarak inceleyin. Daha önce anlattıkları tekniklerle başarıya ulaştırdıkları firmaları gözlemleyin. Mucize yükselişler beraberinde birçok organik olmayan aksiyonu da getirir. Bu nedenle markanız için çok değerli olan internet sitenizin arama motorları tarafından spam durumuna düşmesine kadar gidebilen süreçler yaşanabilir. Arama motorlarında yükselmenin tek yolu bu algoritmaların nasıl işlediğini ve neden beslendiğini çözmektir. Kaliteli bir içeriği uygun tekniklerle sunmadığınız sürece sadece mucizelere inanmak zorunda kalabilirsiniz. Profesyonel bir seo uzmanı size bunun bir süreç olduğunu ve ancak düzenli bir takım çalışmasıyla başarıya ulaşabileceğinizi net bir şekilde anlatacaktır. İnternet sitenizi riske atabilecek her türlü aksiyondan kaçının. Manipulatif yöntemlerle yapılmış bir seo çalışması yerine hiçbir seo çalışması yapmamayı tercih edin. Çünkü geçmişte bu yöntemler yüzünden internet sitesi spam seviyesine girmiş çoğu firma çok uzun süreler boyunca internet sitesini bu kötü durumdan kurtarmak için ekstra efor sarfetmek zorunda kalıyor. Her zaman için geçerli, güncel ve arama motorlarının bizzat önerdiği yöntemlerle yola çıkın. 

Çalıştığınız seo uzmanı size anlık sıçrayışlarla, hızlı yükselişlerle değil; arama motorlarının güncel yapısı hakkındaki teknik bilgisiyle başarı sunabilir. Bunun için öncelikle seo uzmanı bunun süreklilik gerektiren bir iş olduğunun farkındadır. Gerçek bir profesyonel size asla 1, 3 veya 6 ayda başarı sunacağını garantilemez. Arama motorlarının algoritması ve sistemleri sürekli olarak güncellenmektedir. Bunun için devamlı olarak yeni düzenlemeler yapmak gereklidir.

Seo Uzmanı ile Çalışma Yapmak için Alt Çizgi

Unutmamanız gereken 3 temel hedef noktayı tekrarlayalım. Öncelikle sadece seo çalışması yapıyor olmak için bu hizmeti almak isterseniz; herhangi net bir hedefiniz olmayacağı için yüksek ihtimalle başarıyı ölçmeniz zorlaşacaktır. İkinci olarak seo çalışmalarının aynı arama motorları gibi yaşayan bir yapı olduğunu unutmayın. İnternetten potansiyel müşteri veya satış hedefinde bir markaysanız; arama motorları var olduğu sürece seo çalışmalarına sürekli olarak ihtiyacınız olacaktır. Dönemsel olarak yapılan anlaşmalar size gözle görülür ve ölçülebilir başarılar sunmaz. Son olarak bunun ciddi ve uzun soluklu bir süreç olduğunu net bir şekilde analiz etmeniz gereklidir. Anlık sıçrayışlar ve kısa sürelerde garantili üst sıralar teklif eden uzmanlar ileride internet sitenizde telafisi çok zor olumsuz sonuçlara yol açabilir.

Bu içeriğin yazıldığı tarihteki önemli noktaları öne çıkarmaya çalıştım. Fakat unutmamak gerekir ki dijital dünya sürekli gelişen ve yaşayan bir alandır. Bu yazının yayın tarihinden sonra çeşitli gelişmeler olabileceği için mutlaka son gelişmeler hakkında güncel bilgilere sahip olmanız gerekir. Bu nedenle edindiğiniz bilgilerin güncelliğini ve doğruluğunu mutlaka teyit ediniz. Güncel bilgiler edinmek ve marka hedeflerini belirlemek konusunda hızlı bir şekilde ilerlemek için benimle iletişime geçerek daha detaylı bilgiler alabilirsiniz.