Crealord

Yapay Zeka SEO Çalışmaları için Kullanılabilir Mi?

Yapay Zeka SEO Çalışmaları için Kullanılabilir Mi?

Yapay zeka ile üretilen içeriklerin SEO açısından etkileri önemli bir tartışma konusu olarak yerini koruyor. Yapay zeka SEO çalışmalarını negatif etkiliyor mu? Google arama motoru hangi kriterlere göre içerikleri değerlendiriyor? Yapay zeka ile üretilen içerikleri kullanırken nelere dikkat etmek gerekiyor? Tüm bu soruların cevaplarını güvenilir bir şekilde Google tarafından yayınlanan makaleleri de dikkate alarak inceliyoruz.

Google Arama Motoru Nasıl Çalışıyor?

Yapay zeka ile üretilen içeriklerin SEO açısından etkilerini tartışabilmek için öncelikle Google’ın çalışma mantığına bir göz atıyoruz.

2022 yılı verilerine baktığımızda Google’ın arama motoru sonuçlarını iyileştirmek için binlerce test yaptığını görüyoruz. Örneğin tüm makine öğrenimi süreçleri haricinde 894.660 adet arama kalitesi testi gerçekleştirdiğini görüyoruz. Bu testler Google tarafından daha önceden belirlenmiş 168 sayfalık yönergelere uygun olacak şekilde ilerletiliyor. Bu yönergeler hakkında eğitimden geçmiş üçüncü taraf Arama Kalitesi Değerlendiricileri ile çalışıyor.  Google arama sonuçlarını etkileyecek bir değişiklik veya güncelleme yapmadan önce metrikleri belirleme konusunda detaylı çalışmalar yürütüyor. 

Google için canlı trafik deneyleri de önemli bir yer tutuyor. Bir özelliği veya güncellemeyi genel kullanıma sunmadan önce binlerce canlı trafik deneyi uygulanıyor. Bu deneyler A/B test mantığıyla %0.1 oranından başlatılarak yavaş yavaş genişletiliyor. Daha bunlar gibi bir çok test yapılıyor. Hatta son adımda Arama Kalitesi Değerlendiricileri ile birebir testler gerçekleştiriliyor.

Bu kısmı fazla uzun tutmamak istediğim için çok fazla teknik detaya girmeyi uygun görmüyorum. Fakat genel olarak sizlere şunun altını önemle çizmek isterim. Google tarafından geliştirilen her özellik ağırlıklı olarak gerçek kullanıcıların tercihleri ve kararları üzerinden ilerliyor. Aslında günümüzde sık kullanılan bir tabir olan “yapay zeka” değil burada gerçek anlamıyla “makine öğrenimi” söz konusudur. Makine öğrenimi bildiğimiz üzere ancak ve ancak gerçek insan tercihleri ve kararlarıyla geliştirilebilen bir süreçtir. Bu nedenle her zaman söylediğim gibi SEO çalışmalarında bir kez daha efsanelere, sihirli dokunuşlara veya mucizelere inanmadan önce bunu dikkate almanızı öneririm.

Yapay Zeka ile İçerik Çalışmalarını Anlatan Eğlenceli Bir Görsel

Yapay Zeka ile Üretilen İçerikler SEO Açısından Uygun Mu?

Sizleri fazla merakta bırakmadan en son söyleyeceğimi şimdiden söyleyeyim. Yapay zeka ile üretilen içerikler Google arama kurallarına aykırı değildir. Bunu ben değil Google tarafından paylaşılan yayınlar söylüyor. Evet bu içerikler Google arama kurallarına aykırı değil ama hemen bu cümleye kocaman bir “fakat” koyalım. Google burada bir parantez açıyor ve şöyle diyor: “Bu içeriklerin öncelikli amacı arama sıralamasını değiştirmek olmamalı.” Burada da Google Spam Politikası devreye girmektedir.

Google Spam Politikası yayınlanan içeriklerin kalite sorunları hakkında içerik üreticilerine sunulmuş bir politikadır. Bu politikanın kırmızı çizgilerini aşağıda sıralayalım.

  • Sadece anahtar kelimeleri öne çıkartmak için okuyucuya bir yarar sağlamayan içerikler.
  • Otomatik bir araçla çevrilen ve bir insan tarafından herhangi bir müdahalede bulunulmamış, editöryel değerlendirmeden geçmemiş içerikler.
  • Otomatik eşanlamlılaştırma, başka kelimelerle ifade etme veya gizleme teknikleri kullanılarak oluşturulan metin
  • Özet akışlarından veya arama sonuçlarından oluşturulan metin
  • Yeterli değer katmadan farklı web sayfalarındaki içeriği birleştirme veya birleştirme

Aslında bu maddeler tüm yazının bir özeti niteliğindedir. Yani Google bizlere şunu söylüyor. Hangi aracı kullanırsanız kullanın yayınladığınız içerik kullanıcılar için değerliyse ve bir anlam ifade ediyorsa bu size yararlı olacaktır.

Makine Öğrenimi Üzerine Eğlenceli Bir Görsel

Yapay Zeka ile İçerik Oluştururken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Yukarıdaki başlıklardan da anlaşılacağı üzere yaygın bir tartışmaya noktayı koyduğumuzu belirtmek isterim. Şimdi bir diğer popüler tartışmaya da noktayı koyalım. Özellikle genel kullanıma göre “yapay zeka” ama bana göre “makine öğrenimi” dediğimiz yöntemle yayınlanan içeriklerin; içerik üreticilerinin ve editörlerin işlerini elinden alacağına dair bir inanış bulunuyor. Ben bunun gerçekçiliğine şüpheyle yaklaşıyorum. Çünkü bu araçlar daha çok içerik üreticilerinin ufkunu genişletmek ve onlara hız kazandırmak için bir sonraki adımın önünü açıyor. Kısacası içerik üreticilerine daha fazla iş düşüyor. Bu noktada makine öğrenimi içerik üreticilerine vitesi yükseltmeleri için bir çağrı yapıyor.

Metin içerikler üzerinden bir analiz yapalım. Yapay zeka araçlarının ürettiği metinlere sorgusuz sualsiz güvenmek yerine bunları metninizi zenginleştirecek içerikler olarak görebilirsiniz. Yapay zeka araçları bu alandaki yaratıcılık konusunda yol gösterici ve destekleyici unsurlar olarak kullanılabilir. 

Kullanıcılara detaylı bilgi vermenin gerektiği durumlarda yapay zekanın sahip olmadığı bilgileri ve detayları belirtmeniz gerekir. Burada belki de en önemli konulardan biri de öngörülerdir. İnsani öngörüler yapay zeka araçlarının gelişmesine de katkı sağlamaktadır. Bir yapay zeka aracı ile insan iletişiminde sorgular derinleştikçe makine öğrenimi derinleşebilmektedir. Örneğin yapay zeka araçlarının bazı detay noktalarda yüzeysel cevaplar verdiğine şahit olabiliyoruz. Böyle durumlarda detaylara inerek kullanıcılara sunulan içeriğin kalitesini geliştirebiliriz.

Gelecekte yapay zekadan yararlanarak içeriklerini üretenlerin hız, yaratıcılık ve ilgi uyandırma gibi konularda daha efektif şekilde ilerleyeceğini düşünüyorum. Ama siz yine de isterseniz bir yapay zeka aracına da bu soruları sorarak bir de cevapları ondan öğrenebilirsiniz. SEO hakkında hızlı bir şekilde genel bilgi edinmek isterseniz SEO Hakkında Bilinmesi Gereken 3 Gerçek başlıklı içeriğime göz atabilirsiniz.

Yararlanılan Kaynaklar:

https://developers.google.com/search/blog/2023/02/google-search-and-ai-content

https://developers.google.com/search/docs/essentials/spam-policies#spammy-automatically-generated-content

https://www.google.com/search/howsearchworks/how-search-works/rigorous-testing/

https://support.google.com/websearch/answer/9281931