Crealord

3 Adımda Mart 2024 Temel Google Algoritma Güncellemesi

Google belirli dönemlerde sıralama sonuçlarını dramatik bir şekilde değiştirecek algoritma güncellemelerine imza atıyor. Google bu güncellemelerden en sonuncusu hakkında yeni bir duyuruda bulundu. Son açıklanan Google algoritma güncellemesi farklı detaylar içermekle birlikte temel olarak “spam içerikler” ile mücadele konusuna odaklanıyor.

1. Google Algoritma Güncellemesi Hangi Yenilikleri Sunuyor?

Google, bu güncellemeyi spam ve orjinal olmayan içeriklerin arama sonuçlarında arka sıralara itilmesine yönelik bir geliştirme olarak sundu. Aslında Google bu konuya odaklanan temel algoritma güncellemelerini çok uzun zamandır sürdürüyor. Fakat 2022 yılında son derece dinamik bir güncellemeyle karşımıza çıkarak; arama sonuçlarındaki sıralamaların bundan net bir şekilde etkilendiğini gözlemliyoruz. Mart ayında duyurulan güncelleme hakkında özellikle bir nokta dikkatimizi çekiyor. Bu açıklamada “içeriğin yararlılığını belirleme konusunda bir evrime işaret eden olağan güncellemelerden daha karmaşık bir güncelleme” ifadesi önem taşıyor. Buradan yapılacak yeniliklerin taşları yerinden oynatacak nitelikte bir güncelleme olduğu öngörüsüne sahip olmak mümkün.

Yeni güncelleme bir çok açıklanmayan detayı da beraberinde getiriyor. Örneğin bu güncelleme ne gibi yenilikler sunuyor? Daha açık konuşmak gerekirse içeriğin kalitesini ve yararlılığını belirlemek için Google ne gibi sinyaller kullanacak? Bu soruların cevabı şu anda tam olarak net değil. Yapılan açıklamada özellikle ne gibi sinyaller kullanılacağı ile ilgili kısımlarda “çeşitli sinyaller” ifadesi ile yanıt verilmiş. Google’ın içerik kalitesini analiz etmede sinyal ağını olabildiğince geniş tuttuğunu biliyoruz. Orjinal olmayan veya spam diyebileceğimiz içerikleri elemenin bir yolu da sinyal şemasının ne olarak açıklanmaması olabilir. Çünkü yeni geliştirilen her yöntem için bir karşı yöntem geliştirilebilir. Google bu konuda içerik üreticilerini yayınladığı kılavuz eşliğinde kullanıcı odaklı içerikler üretmeye yönlendiriyor.

Açıklanan güncellemede önceki güncellemede yayınlanmış politikaların geliştirilmesiyle birlikte otomasyon ve üretken yapay zeka kullanımı hakkında önemli bilgiler bulunuyor. Bu açıklama aslında yapay zeka tarafından sıralamayı yükseltmek açısından yazdırılmış içeriklere vurgu yapıyor. Daha önce yazdığım “Yapay Zeka SEO Çalışmaları için Kullanılabilir Mi?” başlıklı içerikte bu konuyu detaylı olarak dile getirmiştim. Özet olarak açıklamak gerekirse, yapay zeka ile üretilen çalışmaların “fikir verme” veya “içeriği zenginleştirme” yönünde kullanılması öneriliyor. Bunun haricindeki kullanımlar veya direkt olarak yapay zeka tarafından üretilen içeriklerin internet sitelerinde kullanılması spam riskini yükseltiyor.

2. Bu Algoritma Güncellemesi En Çok Hangi İçerikleri Etkileyebilir?

Her algoritma güncellemesinde olduğu gibi bazı içerik üreticilerinin sert bir şekilde sıralama kaybetmelerine tanık olabiliriz. Fakat bu aynı zamanda başka içerik üreticilerinin de hızlı bir şekilde yükseleceği anlamına geliyor. Sizler için aşağıda en fazla zarar görmesi muhtemel olan içerikleri sıraladım. Bundan sonrası için yardımı olabilir. Unutmamak gerekir ki bu sıraladıklarım sadece yeni güncellemede daha fazla üzerinde durulan konulardır. Dolayısıyla önceki güncellemelerde duyurulan politikaların bir devamı olarak görülmelidir.

Mart Güncellemesinin Sıralama Kaybettirebileceği Durumlar:

  • Konu hakkında spesifik bilgililer içermeyen ve çok genel açıklamalarda bulunan içerikler,
  • Arama motorunda gözüken başlıkla sayfadaki içeriğin tam olarak bağlantısının olmaması,
  • Tamamen yapay zeka veya otomasyon tarafından Google sıralamasını yükseltmek amacıyla oluşturulmuş sayfalar,
  • Tamamen sıralamayı yükseltmek amacıyla 3. taraf içerikleri gösteren sayfalar( Örneğin ana amacı dijital pazarlama içerikleri yayınlamak olan bir sitenin “30 dakikada hazırlanabilecek en pratik yemek tarifleri” gibi tamamen sıralama ve trafik odaklı sayfaları),
  • Geniş ölçekte içerik üreten sitelerin bu üretimi arama sıralamasını değiştirmek için kullanıyor olması,
  • Süresi dolmuş ve itibarı yüksek bir alan adının başka bir kişi tarafından satın alınarak kullanıcılara değer katmadan sadece arama sıralamasının yükseltilmesi için kullanılması.

Mart Güncellemesinin Sıralamada Yükselme Sağlayabileceği Durumlar:

  • Bir konuyu detaylı ve tüm yönleriyle ele almış sayfalar, (Örneğin bir ürün inceleme sayfasında o ürünün kendi internet sitesinde de bulunan teknik özellikleri dışında kullanıcılara spesifik bilgiler verilmesi.)
  • Kullanıcılara net bir şekilde değer katılmasını amaçlayan sayfalar,
  • Belirli bir konuya odaklanan ve bu alanda uzmanlık ortaya koyan internet siteleri,
  • Güvenilir kaynaklarla içeriklerini zenginleştirmiş sayfalar.

3. İçerik Üreticileri Ne Yapmalı? Nasıl Bir Yol İzlemeli?

Bu güncellemenin sonunda kazanan taraftaki içerik üreticileri tamamen kalite ve değer kriterlerine özen gösterenler olacaktır. Zamanın çok değerli olduğu bir çağda yaşıyoruz. Bu hız çağında kullanıcılar sorularının cevaplarını çok hızlı bir şekilde almak istiyor. Bu nedenle arama sonuçlarında gerçekten anlamlı ve kaliteli içerikler görmek istiyorlar. Burada yapay zeka araçlarıya içerik üreticileri ve kullanıcılar arasında ortak bağlantılar bulunuyor. Yapay zeka araçlarının kullanımının yaygınlaşması sonucunda kullanıcılar artık içerik üreticilerinden daha orjinal içerikler bekleyeceklerdir. Bir diğer konu da yapay zeka olarak bahsettiğimiz fakat temelinde makine öğrenimine dayanan sistemi aslında içerik üreticilerinin besliyor olmasıdır. İçerik üreticilerinin sunduğu orjinal ve özgün içerikler geniş ölçekte sunulan içeriklerden daha fazla değer taşıyor.

İster markalar ister şahıslar olsun içerik üretirken kendisine bazı soruları sorması gerekiyor. Bu sorular Google tarafından sunulmuş bir makalede detaylı olarak açıklanmış durumdadır. Fakat tüm bunların haricinde içerik üreticilerinin kendisine şu 5 soruyu sorması gerekiyor

  1. Bu içeriği sadece trafik kazanmak için mi yayınlıyorum? (Hayır)
  2. Bu içerikteki konuyu arayan ben olsaydım; sayfaya girdikten sonra tatmin olur muydum? (Evet)
  3. Yayınladığım içerik yapay zeka veya başka bir otomasyonla mı üretildi? (Hayır)
  4. İçerik tamamen kullanıcıya değer katmayı mı düşünüyor? Başka içerik üreticilerinden farklı ve orjinal bir içerik mi? (Evet)
  5. İnternet sitesinde veya herhangi tekil bir sayfada Google spam politikalarını ihlal edecek herhangi bir aktivitede bulunuyor muyum? (Hayır)

Eğer bu sorulara yanlarındaki cevapları verdiyseniz temel olarak doğru bir yolda ilerlediğinizi söylemek yanlış olmaz. Tüm Google güncellemelerinde olduğu gibi bunda da “kullanıcı yararı” en önemli amaç olarak görünüyor. Bu nedenle içerik üretirken yararlı ve kaliteli üretimler yapmak her zaman olduğundan daha önemli durumdadır.

Yararlanılan Kaynaklar:

https://developers.google.com/search/docs/fundamentals/creating-helpful-content
https://blog.google/products/search/more-content-by-people-for-people-in-search/
https://developers.google.com/search/blog/2024/03/core-update-spam-policies